Lehetséges problémák kiküszöbölése

A szempilla hosszabbítás napjainkban közkedveltsége végett az egyik leggyakrabban végzett szolgáltatások közé tartozik a kozmetikusok körében.

Amennyiben a felhelyezési technológiát precízen, pontosan végezzük és megfelelő minőségű eszközöket, anyagokat használunk, a felhelyezés biztonságos, tartós lesz, mely garantálja az elégedett, visszatérő vendégeket.Néha azonban előfordulnak problémák amelyek részben a felhelyezés folyamán jelentkeznek, részben az elkészült szempillasor minőségét, tartósságát befolyásolják.

A szempillahosszabbítás felhelyezési folyamatában felmerülő nehézségek elsősorban a felhasznált anyagok, eszközök nem megfelelő minőségéből adódnak, de megnehezíti munkánkat az is, ha a technológiát nem megfelelő módon végezzük. A rosszul alkalmazott felhelyezési technika, és/vagy az anyagok, eszközök nem megfelelő minősége végeredményben a szempillasor látványát, tartósságát, kényelmes viseletét befolyásolják.

Az alábbiakban megpróbálom felvázolni ezen problémákat, és megoldást kínálni rájuk.

Nem megfelelően zsírtalanított szempillák:

A vendég saját szempilláiról a smink eltávolítása, és a pillák zsírtalanítása alapvető. Hiányában nem tudja a ragasztó az ideális kötést létrehozni.

Túl közel ragasztjuk a műszempillákat a saját szempillákhoz:

Az optimális távolság a műszempillák és a saját pillák töve között 1-1.5 mm. Amennyiben ennél közelebb ragasztjuk a szálakat, azok hozzáragadhatnak a bőrhöz, ill. vendégünk szemét szúrhatják, elviselhetetlenné téve a műszempillák viselését.

Túl távol ragasztjuk a műszempillákat a saját pillákhoz:

Ebben az esetben a műszempillaszálak nem tudnak kellő nagyságú felületen megtapadni, ami végül a szempillasor tartósságának megrövidüléséhez vezet, ráadásul hamar „lenőtt” hatást kelt.

A szempillasor nehezen fésülhető,összeragad:

A szempilla hosszabbítás felhelyezési technológiájának alapja, hogy egyetlen szempillához egyetlen szál műszempillát ragasztunk hozzá. Fontos tehát, hogy a felragasztott műszempillaszál csak egyetlen szempillához tapadjon oda, ne ragadjon össze a mellette lévő pillákkal. Ezt a megfelelő szétválasztási technikán kívül, a ragasztó optimális mennyiségével tudjuk elérni. Amennyiben ezt nem tartjuk szem előtt a szempillasor összetapad, nehezen fésülhetővé válik és nem eredményezi azt a természetes hatást, amit elvárunk vele szemben.

Művi hatású szempillasort készítettünk:

A szempilla hosszabbítás során elkészített szempillasor látványának kívánalma vendégenként, országonként különböző lehet, de lehetőleg tartsuk szem előtt legfőbb tulajdonságát, a természetességet. Vezessünk naplót a vendégenként alkalmazott műszempillák méretéről és vastagságáról, és amennyiben ha a következő alkalommal szükséges, ehhez képest változtassunk rajta.

Nem látszik kellőképpen az elkészült szempillasor:

Munkánk során találkozhatunk olyan vendéggel, akinek szempillái rövidek, vékonyak, de legfőképp ritkák. Ilyenkor ha az általános méretű és vastagságú pillákat alkalmazzuk (0,15mm vastagság, és 8-10-12mm hosszúság) az elkészült szempillasor hiányos kinézetet fog eredményezni. A műszempillák vastagságának növelése pedig szükségtelenül terheli meg a vendég saját pilláit.

Ebben az esetben megoldást jelenthetnek az un.0,10mm-es W műszempillák használata, ugyanis ezen pillák jelentősen könnyítettek, mégis jelentősen besűrítenek anélkül, hogy túlságosan megterhelnék a saját pillákat.

Idő előtt kihullanak a műszempillák:

A műszempillák idő előtti kihullásának oka lehet mindazon anyag ill. eszköz minőségi, valamint felhelyezési probléma, amit az előzőekben megemlítettem, de ezen felül fontos az otthoni ápolásra vonatkozó szabályok betartása is. Célszerű a felhelyezést követően vendégünknek nem csak szóban elmondani az otthon betartandó szabályokat, de esetleg írásos formában, pl. egy kis tájékoztató lapon, át is nyújtjuk azt részére.

 

ÁLTALÁNOS PILLÁK KONTRA FLAT PILLÁK

A műszempilla iparág népszerűsége végett folyamatosan találkozhatunk új fejlesztésekkel. Persze előfordul sok esetben, hogy az újításnak nincs haszna, de egy jó marketinggel meg lehet vezetni még a szakembert is.

Az alábbi képen jól látható módon összehasonlítottuk 2016 egyik új pillatő formáját az általános műszempillákkal.

 

Piros szín mutatja a felhasznált ragasztó mennyiséget.

  1. Ideális flat pilla felhelyezés: csak elméletben sikerülhet! Rendkívül ritka, majdhogynem mikroszkopikus éleslátás és makettező kézügyesség mellett elképzelhető lenne, de egy gyors kötésű ragasztóval lehetetlen kivitelezni, nincs hosszas igazítási lehetőségünk. Ráadásul a természetes pilla sem egy egyenes felület, a felületét szabálytalan kitüremkedések és ívek jellemzik. A gyakorlatban a 3-4-es képeken látható helytelen felhelyezések sikerülnek.
  1. Ragasztó mennyiség: Jól látható, hogy a flat pillákhoz jóval vastagabb ragasztó réteg szükséges.Mivel a műpilláknak szinte nincs súlyuk, így már kis mennyiségű ragasztó többlet is jelentősen növeli az felhelyezett összsúlyt, ami a telogén fázis rövidülését eredményezi.
  1. Ellenálló képesség: Közismert, hogy a kör keresztmetszet kifejezetten jól ellenáll a hajlításnak, csavarásnak, ami a műszempillák esetében is előfordul.

A flat műpillák keresztmetszeti kialakítása több mint a felére csökkenti a hajlíthatóságot. Így a flat műpillák könnyen sérülhetnek.

  1. Élettan: Természetes pillánknak szüksége van a „szabadságra”. A flat pillák esetében dupla akkora felületen rögzül a természetes pilla a műpillához, ami nagymértékben gátolja a növekedési fázisban lévő pillákat. Másrészt a flat pillák nagy mértékben elzárják a környezettől a természetes pillákat, melyeknek így sérül az ideális nedvességháztartása.

 

0,03 MICRO VAGY NANO PILLÁK

Megjelentek rendkívül vékony micro vagy nano pillák. Több pilla átmérőjét megmértük, de egynél sem találtuk a meghirdetett 3 század millimétert.

A legvékonyabb 0,05mm volt. Egyébként az 5 és 7 század milliméteres pillák már különleges gyártástechnológiát igényelnek, ha a már megszokott korszerű, ultrakönnyű 15-20-25 század milliméteres pilákhoz hasonló, ultrakönnyű anyagból szeretnénk elkészíteni. Ezért szinte kivétel nélkül a 10 évvel ezelőtt használt alapanyagból készült vékony pillákkal találkozunk a hazai piacon.

Ami nem is lenne probléma, ha egy természetes pillára maximum 2-3 szálat helyeznénk fel a hagyományos alapanyagból készült 0,07 pillából. Amennyiben 5-6-7 szálat helyezünk fel, akkor bizony túlterheljük a természetes pillákat. Ezért is nem fogadta el a GEBA (Globális Szempilla Hosszabbítók Szövetsége) az Oroszországból elindult több „D” felhelyezéshez nagy tömegben (főként Kínában) gyártott 5-6-7-8 D pillákat. Magát a technológiát elismerte, a vékony, de nehéz pillák roncsoló hatása ellen küzdött, aminek meg is lett az eredménye, mivel kifejlesztése kerültek a hiperkönnyű MULTI D pillák, melyek rendkívül kis súlyuk ellenére is ellenállnak a környezeti hatásoknak.